Onderweg

We zijn natuurlijk allemaal op een of andere manier onderweg maar ik bedoel het letterlijk, op reis. Een periode van inspiratie opdoen – en heel veel meer – maar niet van weven… We zijn al een tijd onderweg en zo langzaamaan begin ik mijn getouwen te missen! Maar dat komt vanzelf goed. Het continu buiten en in de natuur zijn is heel bijzonder (we zijn onderweg met onze zeilboot) en niet in een paar woorden te vatten. In mijn weefwerk zullen de beelden en ervaringen ongetwijfeld hun weg gaan vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In tijden van storm of slecht weer is daar mijn schetsboek (helemaal niets doen is natuurlijk geen optie) en aan boord is dan alle tijd om uitgebreid van alles te proberen. Thuis heb ik dan toch al wel snel het gevoel dat ik mijn tijd zit te verdoen:-( maar hier dus niet, er is weinig anders te doen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het maakt ook niet uit wat het wordt, of het iets wordt, of het al of niet mooi is of nuttig. Het moet vooral niet nuttig zijn en het moet nergens toe leiden. Om tot nieuwe dingen te komen heeft het immers geen zin een bekende weg te gaan!

roos (vanuit een stormachtig Engeland)

 

 

 

stempelen

stempel1print1

Om wat verder te komen met mijn gedachten over de foto heb ik een stempel gemaakt, ongeveer 5 bij 10 centimeter, de afmeting van het afdrukje van de foto uit het album van mijn vader. Puur als middel om wat met de vorm te kunnen spelen. Het is al weer een tijd geleden dat ik ‘m gemaakt heb en ook de bladzijde hierboven is een paar maanden oud (gestempeld met witte acrylverf en daaroverheen blauwe waterverf) Op dat moment zag ik er niet zoveel in maar tijd doet zoals gewoonlijk wonderen, wie weet wat ik er nog mee kan…

Dit bijvoorbeeld:

rubbing2 rubbing

Dit keer niet gestempeld maar met het stempeltje onder dun papier met een grafietstift ‘doorgedrukt’, in het engels ‘rubbing’, ik weet het nederlandse woord ervoor niet (als het bestaat?) De manier waarop in het midden de schuine lijnen iets doen bevalt me. De kleur is dunne plakkaatverf.

Ik moet bekennen dat dit soort dingen doen een all time favoriete bezigheid van me  is. Zonder vooropgezet plan, de volgende stap bedenken terwijl ik bezig ben. Het levert geen ‘eindproducten’ op maar ik ben er van overtuigd dat ideeën op deze manier ontstaan. En als er niets uitkomt heb ik ieder geval lol gehad!

roos

 

wat te doen met een oude foto

Zo, een onaangename verkoudheid én de eerste lesdag van de kaderopleiding Weven speciaal verder, kom ik weer een beetje tot leven:-) Na zo’n wat onbestemde periode kun je maar het beste gaan opruimen om je heen, dan gaat alles weer eens door je handen en sommige dingen blijven ‘plakken’

Zo in mijn geval een heel oude foto, mijn vader heeft hem gemaakt lang geleden. Hij spreekt tot mijn verbeelding en ik wil er (al heel lang) iets mee doen. Ik heb hem gescand, op A4 afgedrukt en op een kartonnetje geplakt. Een tijd terug heb ik er in een impuls wat in de knoop geraakt visdraad omheen gewikkeld. Daarnet stond er een lampje op gericht en dat gaf een bijzonder effect:

duesseldorf4duesseldorf1

Ik weet niet of het goed te zien is, het visdraad maakt schaduw op de foto. Fascinerend! Geen idee waar het toe kan leiden maar interessant genoeg om eens een tijdje over te denken.

duesseldorf3duesseldorf2

Het licht maakt het visdraad op de foto wat paarsig, dat zie je (helaas) in werkelijkheid niet. Ik denk meteen: gekleurd visdraad. Alleen nog dat met opzet zo mooi in de knoop zien te krijgen!

roos

 

expositie HAN Nijmegen

expoHan1

Gisteren hebben we de expositie ingericht, zowat de hele dag bezig geweest en nu hangt het er heel mooi bij (vinden we zelf tenminste…) Het is een lange gang dus heel lastig fotograferen. Toch een paar plaatjes:

expoHan2expoHan3

Het gebouw is toegankelijk voor publiek, overdag op werkdagen als de school open is, van 8 tot 18 uur, via de hoofdingang aan de Kapittelweg 33. Even melden bij de receptie, dan wijzen ze je daar de weg wel naar gang C.00 (helemaal rechtdoor en dan links) Ons werk hangt er tot 7 april. Ook mijn experiment met de ‘saaie lap’ hangt er:

slang1slang3

Ik ben er heel blij mee, het is aardig gelukt een saaie lap wat op te peppen! Vooral de afwerking vind ik mooi geworden (ideetje van Gary) De lap als zodanig zag er te chaotisch uit. Enige soort van omlijsting was echt nodig en deze methode past er mooi bij. Twee latjes, met gaatjes om de 2 centimeter (ongeveer), als een sandwich voor en achter langs de rand van de lap op elkaar genaaid.

slang2slang4

Ik kon het niet laten er toch een paar uitsteeksels aan te laten!

roos

 

En toen was januari al weer zowat voorbij…

Het is ongelooflijk hoe snel de tijd soms voorbij kan gaan. Voor mijn gevoel is mijn laatste berichtje pas een week oud maar de datum is onverbiddelijk! Intussen ben ik in Friesland geweest voor ons jaarlijks weefuitje, als altijd weer erg leuk. Ik heb er mijn laatste papierweefsel afgewerkt en intussen is er een ‘statiefoto’ van gemaakt, net als van wat ander werk, ik zal ze binnenkort plaatsen. Verder met van alles druk geweest, zoals bijvoorbeeld een expositie binnenkort bij de HAN, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, ter gelegenheid van hun textielproject. Anneke Kersten en ik gaan daar een gang met weefwerk vullen. Een lange gang! We hebben er allebei veel zin in, en ik wil eigenlijk nog een paar dingen maken om er te hangen. Zoals dit:

ontwerpbord1

Dit is een foto van mijn ‘ontwerpbord’ om het zo maar te noemen, een plek (de enige plek in mijn kamer die vrij is om wat te hangen…) waar ik ophang waar ik mee bezig ben en waar ik over na moet denken, en die er nu zo uitziet. Links een lap van dezelfde ketting als de ‘stekeltjes’ waar ik nog mee bezig ben, en rechts een foto gemaakt toen we op IJsland waren, door Gary, mijn wederhelft. De kleuren van de foto waren de inspiratie voor het weefsel. De lap is ingeslagen met visdraad en is behoorlijk saai. Ik probeer hem wat contrast te geven met rode bandjes en breisels, ook van een soort visdraad – leuk om de maken die breisels, het materiaal heeft een leuke ‘innerlijke weerstand’ Daarna wil ik in de lap gaan knippen, als ik dat durf:-)

ontwerpbord3ontwerpbord2

Er moet nog wat meer rood in komen vind ik.

Ook heb ik vorige week wat garens besteld, die deze week aangekomen zijn en waar ik fijn naar aan het kijken ben en af en toe aan voel… En strengen van heb gemaakt om te verven.

garen2garen1

Links een soort viscose papier, en rechts heel dunne zijde met een kern van rvs, allebei materiaal waar ik al mee gewerkt heb. De dunne zijde wil ik gaan combineren met crepe wol, geen idee wat daarvan komt maar het wordt vast leuk. En die crepe wol is toch mooi! Had ik ook besteld:

garen3

Crepe garen is heel dun oversponnen garen, dat wil zeggen dat het garen meer twist heeft, strakker gedraaid is, dan normaal, waardoor het, als je het het na het weven in warm water wast, samentrekt, opkrult, wat leuke effecten geeft in het weefsel. Dat is dan tenminste de bedoeling….. Je hebt het in 2 soorten, linksom of rechtsom gedraaid. Wat ook weer uitmaakt in het effect. Ik ben zeer benieuwd! Tot nu toe had ik het nergens gezien in deze geweldige kleurtjes, alleen maar donkere en gedekte tinten. Deze kon ik niet weerstaan en ik ga er snel een proeflap mee maken.

roos

afwerking

De afgelopen week ben ik met allerlei voorbereiding bezig, kettingen maken, verven (dat wil zeggen, dat wil ik gaan doen maar het komt er nog niet zo van…) en met de afwerking van het papierweefsel. Ook een goed voornemen van mezelf: dingen afmaken. Lukt nog niet zo hard maar deze gaat ‘t worden, het eerste ‘affe’ werk dit jaar. Ik heb al een mooi stokje gevonden voor de ophanging: bij het wandelen hier in de buurt, in de uiterwaarden, een tak waar door de bevers die hier wonen de bast is afgeknaagd, je ziet de tandafdrukjes. Maar eerst alle losse draadjes en de uiteinden inweven.

Ik heb teruggezocht in de foto’s naar een plaatje van de ketting zoals ik hem afgeknipt heb. Zoek de verschillen:-)

papierketting5papierketting4

Een dubbelweefseltje met lossen flappen, en dit is het geworden

papierketting6papierketting7

Over een paar dagen een plaatje van het eindresultaat. Nu eerst een lang weefweekend in Friesland!

roos

 

2014

Een nieuw jaar, altijd een beetje een nieuw begin, zoals vroeger op school een nieuw schrift waarin je je voornam het heeeel netjes te houden en vooral geen fouten te maken. Ik heb mezelf nog niet betrapt op goede voornemens. Een voornemen van vorig jaar heb ik op de valreep toch nog waargemaakt: dit blog. Laat ik me nu dan maar voornemen het vol te houden!

Ik wens iedereen toe dat het jaar je iets brengt wat je graag wilt. En dat het een mooi jaar mag worden!

Mijn weefjaar is goed begonnen. De kerstdagen heb ik doorgebracht aan het getouw, ik kon niet stoppen! Ik had zin in iets snel makkelijk weven, dat heb ik af en toe, om me heen gekeken en een papierketting die ik een paar weken terug helemaal zat was en van het getouw heb geknipt er weer opgezet 🙂 Wel een beetje anders natuurlijk, en al doende bedacht ik steeds wat (waardoor het allesbehalve snel-en-makkelijk werd…..) en na drie dagen kwam dit van het getouw:

papierketting1papierketting2papierketting3

Nog geheel onafgewerkt natuurlijk, en slecht licht bij het maken van de foto. Maar ik was er zo blij mee! Meestal vind ik iets wat net af is niks, moet ik het even een tijdje met rust laten. Met deze niet, meteen leuk. Wel heb ik lang nagedacht over waar het nou vandaan komt, hoe bedenk je (ik) iets. Want toen ik begon had ik eigenlijk niets voor ogen, het groeide al doende. Echter, als ik de foto’s bekijk die ik in de afgelopen weken gemaakt heb zitten daar deze bij:

struikjesWaal1struikjesWaal3

struikjesWaal4struikjesWaal2

Helemaal uit het niets komt het beeld dus toch ook weer niet vallen. Ik ben de volgende ketting al aan het maken want hier wil ik nog wel even op door, en ga dus weer aan het verven!

roos

 

 

golfjes

watervalletje7watervalletje6

Een kleine fotosessie met dit smalle bandje. Ik had nog een lang heel smal papiergarenkettinkje overgehouden, zonde om niets mee te doen dus gecombineerd met wat metaaldraad en visdraad is het een smal bandje. Ik heb een stukje geweven met verschillende inslag (papier, metaal, visdraad) om te kijken hoe de rest te weven. Ik ben er nog niet helemaal uit maar ik neig naar simpel visdraad.

Het paardenhaar laat me nog niet los, daar is ook nog deze naturel bruine, mooi als ie is maar geverfd toch ook wel!

paardenhaar3paardenhaar4

En dan ben je tenslotte weefster en krijg je bijna vanzelf dit….

paardenhaar5paardenhaar6

roos

 

proefweefsel

watervalletje1watervalletje2

Dit komt heel dicht in de buurt van wat ik in mijn fantasie voor me zag. Het blauw links en rechts in het weefsel is papiergaren, verschillende soorten en kleuren, steeds samen met een metaaldraadje voor de vorm, de rest is visdraad. In de oorspronkelijke ketting zaten tussen het visdraad nog andere papierdraden, gele en nog een dikke blauwe. Het zat me al meteen niet lekker maar het duurt dan even voor je doorhebt waarom. Ik heb ze er meteen uitgeknipt (ja, ik had er even een foto van kunnen maken bedacht ik toen ik ze er uit getrokken had…) en toen was ik er meteen blij mee en heb het in één sessie geweven. Gaat lekker snel, linnenbinding! Ergens halverwege wou ik wat afwisseling en heb er wat paardenharen ingeweven, kijken wat die zouden doen. Ik heb iets met paardenhaar geloof ik!
En dan de vormgeving, daar doe je dan vele malen langer over dan het weven zelf.

watervalletje4watervalletje3

Gelukkig kreeg ik gezelschap 🙂

Het lijnenspel bevalt me, dat vind ik leuk. Deze cirkelvorm niet trouwens, lijkt wel een hoed. Een middagje foto’s maken op allerlei manieren werkt goed vind ik, een foto maakt de vorm op een of andere manier abstracter, duidelijker. Ik kwam uiteindelijk op deze vorm, het paardenhaar doet ook leuk mee zo:

watervalletje5

Op naar het volgende proefweefsel!

roos