Monthly Archives: December 2013

golfjes

watervalletje7watervalletje6

Een kleine fotosessie met dit smalle bandje. Ik had nog een lang heel smal papiergarenkettinkje overgehouden, zonde om niets mee te doen dus gecombineerd met wat metaaldraad en visdraad is het een smal bandje. Ik heb een stukje geweven met verschillende inslag (papier, metaal, visdraad) om te kijken hoe de rest te weven. Ik ben er nog niet helemaal uit maar ik neig naar simpel visdraad.

Het paardenhaar laat me nog niet los, daar is ook nog deze naturel bruine, mooi als ie is maar geverfd toch ook wel!

paardenhaar3paardenhaar4

En dan ben je tenslotte weefster en krijg je bijna vanzelf dit….

paardenhaar5paardenhaar6

roos

 

proefweefsel

watervalletje1watervalletje2

Dit komt heel dicht in de buurt van wat ik in mijn fantasie voor me zag. Het blauw links en rechts in het weefsel is papiergaren, verschillende soorten en kleuren, steeds samen met een metaaldraadje voor de vorm, de rest is visdraad. In de oorspronkelijke ketting zaten tussen het visdraad nog andere papierdraden, gele en nog een dikke blauwe. Het zat me al meteen niet lekker maar het duurt dan even voor je doorhebt waarom. Ik heb ze er meteen uitgeknipt (ja, ik had er even een foto van kunnen maken bedacht ik toen ik ze er uit getrokken had…) en toen was ik er meteen blij mee en heb het in één sessie geweven. Gaat lekker snel, linnenbinding! Ergens halverwege wou ik wat afwisseling en heb er wat paardenharen ingeweven, kijken wat die zouden doen. Ik heb iets met paardenhaar geloof ik!
En dan de vormgeving, daar doe je dan vele malen langer over dan het weven zelf.

watervalletje4watervalletje3

Gelukkig kreeg ik gezelschap :-)

Het lijnenspel bevalt me, dat vind ik leuk. Deze cirkelvorm niet trouwens, lijkt wel een hoed. Een middagje foto’s maken op allerlei manieren werkt goed vind ik, een foto maakt de vorm op een of andere manier abstracter, duidelijker. Ik kwam uiteindelijk op deze vorm, het paardenhaar doet ook leuk mee zo:

watervalletje5

Op naar het volgende proefweefsel!

roos

 

 

kleur

rodelucht

Van de week ‘s morgens vroeg, met m’n telefoon gemaakt, even als afwisseling na al dat blauw en groen!

Een volgend stuk van de groen-blauwe dubbelweefketting wil ik deels met paardenhaar gaan inslaan dus heb ik we gewijd aan mijn favoriete bezigheid: verven! Bij Bart en Francis heb ik een tijd geleden een heel korte witte bundel paardenhaar gekocht, ideaal hiervoor. Je kunt de haren natuurlijk niet los in de verf doen dus eerst allemaal kleine bosjes gemaakt, op 2 plekken samengebonden en in de pan-met-losse-potten:

geverfdpaardenhaar3paardestaart

en koken op de wol-manier, het is immers haar. Ik heb nog wat heel oude luvo wolverf, en voor de kleuren die ik niet heb neem ik procion, gaat ook prima. Wel azijn gebruiken in plaats van soda. Ik heb ze deze keer zelfs gemengd gebruikt – waarom eigenlijk niet dacht ik. En:

geverfdpaardenhaar2geverfdpaardenhaar1

prachtig toch!!

Sommige bosjes zijn nog voor de helft wit, dat is bewust omdat ik die twee-kleurig wil maken. Gewoon met een wasknijper zorgen dat de helft boven de pot uitsteekt. De kleuren worden zo mooi, glanzend en net niet helemaal egaal:

geverfdpaardenhaar4

Ik ga er nog even mee door, er zitten heel veel haren in zo’n ‘staart’ !

roos

 

water

water-1water-2

Water is iets waardoor ik al altijd gefascineerd ben. Als klein kind, lopend naar de duintop, en dan ineens de zee voor me, ik kan me het gevoel nog heel goed herinneren! Onvermijdelijk dus, dat dit een terugkerend element is in mijn weefwerk.

golf_potloodgolfmonoprint_1Het is (helaas…) niet zo, dat ik ineens een weefsel voor me zie. Ik moet er altijd over denken, en mijn handen denken graag mee! Door op allerlei manieren met een onderwerp te spelen kom ik verder. (Tenminste, vaak lukt dat, niet altijd……) Hier bijvoorbeeld met aquarelpotloden, en een monoprint. Ik heb een hele stapel, allerlei vormen, maar de golvende parallelle lijnen bevallen me het best. Het lastigst blijft altijd de stap naar een weefsel. Maar deze keer bedacht ik meteen wat ik wou en heb ik meteen een proeflap gemaakt:

waterweefsel-1waterweefsel-2

Een ketting van papiergaren, met een inslag van visdraad. Het vervormen komt dan na het weven. Ik vond deze wel erg grof, maar het is een goed begin!

dubbelweefsel2dec_1dubbelweefsel2dec_2

En deze is ook nog onderhanden, elke dag een stukje…   ik weet nog niet wat ik vind van de boogjes – maar ze kunnen altijd nog doorgeknipt. Ik krijg wel de neiging  in een volgend stuk paardenhaar te gebruiken. Wel gekleurd, dat wordt verven!

roos