Monthly Archives: January 2014

En toen was januari al weer zowat voorbij…

Het is ongelooflijk hoe snel de tijd soms voorbij kan gaan. Voor mijn gevoel is mijn laatste berichtje pas een week oud maar de datum is onverbiddelijk! Intussen ben ik in Friesland geweest voor ons jaarlijks weefuitje, als altijd weer erg leuk. Ik heb er mijn laatste papierweefsel afgewerkt en intussen is er een ‘statiefoto’ van gemaakt, net als van wat ander werk, ik zal ze binnenkort plaatsen. Verder met van alles druk geweest, zoals bijvoorbeeld een expositie binnenkort bij de HAN, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, ter gelegenheid van hun textielproject. Anneke Kersten en ik gaan daar een gang met weefwerk vullen. Een lange gang! We hebben er allebei veel zin in, en ik wil eigenlijk nog een paar dingen maken om er te hangen. Zoals dit:

ontwerpbord1

Dit is een foto van mijn ‘ontwerpbord’ om het zo maar te noemen, een plek (de enige plek in mijn kamer die vrij is om wat te hangen…) waar ik ophang waar ik mee bezig ben en waar ik over na moet denken, en die er nu zo uitziet. Links een lap van dezelfde ketting als de ‘stekeltjes’ waar ik nog mee bezig ben, en rechts een foto gemaakt toen we op IJsland waren, door Gary, mijn wederhelft. De kleuren van de foto waren de inspiratie voor het weefsel. De lap is ingeslagen met visdraad en is behoorlijk saai. Ik probeer hem wat contrast te geven met rode bandjes en breisels, ook van een soort visdraad – leuk om de maken die breisels, het materiaal heeft een leuke ‘innerlijke weerstand’ Daarna wil ik in de lap gaan knippen, als ik dat durf:-)

ontwerpbord3ontwerpbord2

Er moet nog wat meer rood in komen vind ik.

Ook heb ik vorige week wat garens besteld, die deze week aangekomen zijn en waar ik fijn naar aan het kijken ben en af en toe aan voel… En strengen van heb gemaakt om te verven.

garen2garen1

Links een soort viscose papier, en rechts heel dunne zijde met een kern van rvs, allebei materiaal waar ik al mee gewerkt heb. De dunne zijde wil ik gaan combineren met crepe wol, geen idee wat daarvan komt maar het wordt vast leuk. En die crepe wol is toch mooi! Had ik ook besteld:

garen3

Crepe garen is heel dun oversponnen garen, dat wil zeggen dat het garen meer twist heeft, strakker gedraaid is, dan normaal, waardoor het, als je het het na het weven in warm water wast, samentrekt, opkrult, wat leuke effecten geeft in het weefsel. Dat is dan tenminste de bedoeling….. Je hebt het in 2 soorten, linksom of rechtsom gedraaid. Wat ook weer uitmaakt in het effect. Ik ben zeer benieuwd! Tot nu toe had ik het nergens gezien in deze geweldige kleurtjes, alleen maar donkere en gedekte tinten. Deze kon ik niet weerstaan en ik ga er snel een proeflap mee maken.

roos

afwerking

De afgelopen week ben ik met allerlei voorbereiding bezig, kettingen maken, verven (dat wil zeggen, dat wil ik gaan doen maar het komt er nog niet zo van…) en met de afwerking van het papierweefsel. Ook een goed voornemen van mezelf: dingen afmaken. Lukt nog niet zo hard maar deze gaat ‘t worden, het eerste ‘affe’ werk dit jaar. Ik heb al een mooi stokje gevonden voor de ophanging: bij het wandelen hier in de buurt, in de uiterwaarden, een tak waar door de bevers die hier wonen de bast is afgeknaagd, je ziet de tandafdrukjes. Maar eerst alle losse draadjes en de uiteinden inweven.

Ik heb teruggezocht in de foto’s naar een plaatje van de ketting zoals ik hem afgeknipt heb. Zoek de verschillen:-)

papierketting5papierketting4

Een dubbelweefseltje met lossen flappen, en dit is het geworden

papierketting6papierketting7

Over een paar dagen een plaatje van het eindresultaat. Nu eerst een lang weefweekend in Friesland!

roos

 

2014

Een nieuw jaar, altijd een beetje een nieuw begin, zoals vroeger op school een nieuw schrift waarin je je voornam het heeeel netjes te houden en vooral geen fouten te maken. Ik heb mezelf nog niet betrapt op goede voornemens. Een voornemen van vorig jaar heb ik op de valreep toch nog waargemaakt: dit blog. Laat ik me nu dan maar voornemen het vol te houden!

Ik wens iedereen toe dat het jaar je iets brengt wat je graag wilt. En dat het een mooi jaar mag worden!

Mijn weefjaar is goed begonnen. De kerstdagen heb ik doorgebracht aan het getouw, ik kon niet stoppen! Ik had zin in iets snel makkelijk weven, dat heb ik af en toe, om me heen gekeken en een papierketting die ik een paar weken terug helemaal zat was en van het getouw heb geknipt er weer opgezet :-) Wel een beetje anders natuurlijk, en al doende bedacht ik steeds wat (waardoor het allesbehalve snel-en-makkelijk werd…..) en na drie dagen kwam dit van het getouw:

papierketting1papierketting2papierketting3

Nog geheel onafgewerkt natuurlijk, en slecht licht bij het maken van de foto. Maar ik was er zo blij mee! Meestal vind ik iets wat net af is niks, moet ik het even een tijdje met rust laten. Met deze niet, meteen leuk. Wel heb ik lang nagedacht over waar het nou vandaan komt, hoe bedenk je (ik) iets. Want toen ik begon had ik eigenlijk niets voor ogen, het groeide al doende. Echter, als ik de foto’s bekijk die ik in de afgelopen weken gemaakt heb zitten daar deze bij:

struikjesWaal1struikjesWaal3

struikjesWaal4struikjesWaal2

Helemaal uit het niets komt het beeld dus toch ook weer niet vallen. Ik ben de volgende ketting al aan het maken want hier wil ik nog wel even op door, en ga dus weer aan het verven!

roos